Meivakantie, en heel veel zin om weg te gaan. Wat doe je dan? Een weekje in Nederland, België of Duitsland? Dit jaar pakten wij het anders aan. Een weekje aan de Engelse Oostkust!
Misschien ben jij wel een notoire francofiel. Dan hebben we een tip voor jou: doe eens gek, rijd naar Calais en pak de boot. Zeker als je van wandelen houdt heeft Engeland je veel te bieden. In vogelvlucht neem ik je mee door onze week.

Naar de overkant

Autotrein (snel) of boot (uitzicht), het is maar wat je voorkeur heeft. Wij kozen voor de P&O-ferry. Ons ticket was flexibel, met 4 uur speling voor en na de tijd die er op vermeld stond. Geen stress dus, mocht je in een file belanden op weg naar de boot.
Het leuke van de oversteek is dat je echt ziet dat je naar de andere kant van de zee gaat. Ik vind het heerlijk: de zeewind, de steeds weer veranderende kleur van de golven, het licht van de zon op het water … en de verdwijnende kust van Frankrijk en opdoemende kliffen bij Dover. Wist je trouwens dat Frankrijk net onder Calais ook kliffen heeft? De hele week lang zagen wij ze oplichten wanneer de avondzon erop scheen.

Met een kleine anderhalf uur varen sta je opeens in Engeland.
Denk eraan: links rijden (spannend op een rotonde) en voor je in Engeland arriveert even de koplampen van je auto tapen.

Ons huisjemuurdecoratie met visjes aan een ring

Groot-Brittannië is inderdaad groot. Onnoemelijke kilometers kust, dus waar ga je heen wanneer je aan de Engelse kust wilt zitten? Wij hebben gekozen voor de kust van Kent.

Groove Armada, het huisje van onze keuze, ligt op hooguit 20 minuutjes rijden vanaf Dover. Vrijstaand, met zicht op zee, rustig gelegen op een bungalowpark. De hele inrichting van het huisje ademt de frisse en gezellige sfeer van de kust. Alles wat je nodig hebt is er, inclusief oven, wasmachine, afwasmachine en (gelukkig!) een gewoon koffiezetapparaat. De hele week hebben we ons happy gevoeld. Plof je ’s avonds op de bank? Er liggen zelfs dekentjes klaar om lekker onderuitgezakt naar tv of een dvd te kijken. Deze cottage is vast de allermooiste van het hele park!

Kingsdown Holiday Park bestaat uit vrijwel identieke houten chalets, huisjes van particuliere eigenaren. De ligging, inrichting en verzorging per huisje verschilt sterk. Kenmerkend voor het park is rust. Aan het begin vind je een tennisbaan, een midgetgolfbaan en een speeltuintje, maar dat is het dan ook. Oké, er is ook een overdekt zwembad, maar dat gaat verbouwd worden en is voorlopig buiten gebruik.

Tip: Wil je een van de huisjes boeken, kijk dan eerst op de – niet heel handige – website naar de plattegrond (onder de tap ‘Map’) en kies welk huisje je het meest trekt. Een aantal huisjes is via de website van het park te boeken. Andere huisjes, zoals no.34, het chalet dat wij boekten, vind je door de naam van het park met het nummer van het chalet te googelen. Het zijn tenslotte de eigenaren die bepalen hoe en waar ze hun huisje aanbieden. Goed om te weten: het park is auto- en hondvrij.

zeezicht vanaf een terras aan de kust van Kent

 

Wat is er te doen?

wandelpad door weide aan de Engelse kustZicht van bovenaf op kliffen en zee bij KingsdownWij kunnen maar niet genoeg krijgen van de kust. Wandel je richting het zuiden, dan kun je genieten van de kliffen en het uitgestrekte, groene landschap. De kliffen kun je hier trouwens zowel van onderaf als van bovenaf bewonderen, het is maar waar je gaat wandelen. Vooral de route boven aan de kliffen, richting St. Margaret’s at Cliffe, moet je gelopen hebben. Maar ga ook eens lekker dwalen. Talloze keren zie je het bordje ‘footpath’ staan. Volg deze paadjes door de landerijen en laat je verrassen.

Ga je de andere kant op, dan loop je richting Deal, het plaatsje dat 5 km verderop ligt. De route langs de kust, een soort boulevard met bankjes erlangs, is ook erg geliefd bij mensen-met-hond. Onderweg kom je langs Walmer Castle met zijn prachtige tuinen. Ook een bezoekje waard.

Naar de stad

straat in Canterbury met toren van de kathedraalEen weekje in Kent is niet compleet zonder een bezoek aan Canterbury. Voor de kathedraal alleen kun je al minstens een halve dag uittrekken, zoveel is er te zien. Een imposant bouwwerk, vol verwijzingen naar de religieuze, politieke en culturele geschiedenis van Groot-Brittannië en West-Europa. Nu hadden wij de kathedraal een paar jaar geleden al uitgebreid bewonderd. Deze keer lieten we ons vooral inpakken door de parken en middeleeuwse straatjes. Als je van tweedehandskleding houdt valt er trouwens ook genoeg te snuffelen in Canterbury. Na een kop thee op een terrasje zijn we aan het eind van de middag alsnog richting de kathedraal gegaan. Wil je namelijk de sfeer echt proeven, dan is de evensong, om 17.30 uur, een must. En: het is een kerkelijke bijeenkomst, dus gratis 🙂

Tip: ga na afloop vooral even naar de tuin, kijk buiten in alle rust rond.

En verder

Tuf met de auto langs de kust naar stadjes als Sandwich, Broadstairs en Margate. Duik een keer de plaatselijke pub in. Bezoek een kasteel. Of ga vogels spotten in een van de natuurreservaten. Kortom: tijd voor een kennismaking met de kust van Kent!

kop thee met melkkannetje en jam