Recent bezochten we de stad Groningen, een stad die ons heeft verrast. We maakten gebruik van een aanbieding uit de Spoordeelwinkel van de NS. Reis en verblijf voor een schappelijke prijs.

Het eerste dat ons opviel op onze reis naar Groningen was het laatste uur in de trein: een weids uitzicht dat wij in het midden van het land niet zo goed meer kennen. En dan sta je ineens in Groningen, een prachtige bruisende stad.

Het stadscentrum van Groningen kenmerkt zich door de vele historische panden, ruime straten en mooie pleinen. Er zijn veel leuke winkels, gezellige terrassen en eetgelegenheden. Het centrum is compact en het is daarom makkelijk om op een dag een museum te pakken en bijvoorbeeld te winkelen.

We geven je hieronder enkele tips voor als je een keer in Groningen bent.

Cultureel

Groninger Museum
Het Groninger Museum kun je als je met de trein komt eigenlijk niet missen. Het gebouw ligt naast de moderne poort naar het centrum. Het is een eigentijds museum met meerdere tentoonstellingen. Op het moment van ons bezoek was o.a. Good News for Modern Man van David LaChapelle en Het Volle Leven van Hella en Freek de Jonge te zien. Beide indrukwekkend op hun eigen manier.

GRID
Het Grafisch Museum Groningen – GRID – is een klein museum voor jong en oud. Hoe het zetten en drukken van boeken, posters e.d. ging vóór de digitale revolutie wordt hier heel tastbaar. Vrijwilligers, vaak vakmensen, laten zien hoe het vroeger allemaal werkte. Met een beetje geluk sta je zelf tekst te zetten en bedien je een van de drukpersen. Ook zijn er wisselende exposities, op het moment van schrijven een speurexpositie en ‘Capriolen in grafiek’ – De Ploeg 1918-1928 – en worden er regelmatig activiteiten voor kinderen en volwassenen georganiseerd.

Letterzetten Grafisch Museum Groningen Fotografie Romy van Esseveld GRID Grafisch Museum Groningen 2vriendinnen.nl

D’Olle Grieze
Gezichtsbepalend voor Groningen is natuurlijk de Martinitoren. De Oude Grijze is de moeite van het beklimmen waard, met zijn 97 meter hoog en 311 treden. Onderweg naar boven kom je langs de imposante klokken. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad en bij helder weer kun je zelfs een van de Waddeneilanden zien. Wil je op eigen houtje de toren beklimmen? Haal dan een toegangsmuntje bij de plaatselijke VVV (schuin tegenover de ingang van de toren). Uiteraard is de toren ook te beklimmen onder begeleiding van een gids, je ziet dan net wat meer. Kijk op de website van de VVV voor de actuele tijden.

Eten en drinken

Meer dan genoeg keus in Groningen als het om eten en drinken gaat!

Het Bakkerscafé
Bij het Bakkerscafé gaat het over brood, brood met karakter. De broden worden gemaakt van deegstukken, het rijst in de oven en wordt daarna gebakken. Er wordt gebruikgemaakt van oeroude (vaak vergeten) granen. Het brood is gegarandeerd vers en bevat geen e-nummers.

Wat maakt het Bakkerscafé zo bijzonder? Het is een bakkerij en lunchroom ineen waar je kunt ontbijten en lunchen en waar je brood en lekkers kunt kopen.

“Oké, maar vertel eens iets nieuws?”

Als je gaat lunchen bij het Bakkerscafé bestel je beleg. Er zijn diverse soorten beleg: dippies (tapenades en kruidenboter), soep, carpaccio of bijvoorbeeld een stoofpotje. In afwachting van de lekkernij voor op brood ga je naar de broodhoek. Hier kies je het brood dat je lekker vindt. Je snijdt een of meerdere sneden brood af en neemt het mee naar tafel. Zin in nog een snee brood? Loop gerust nog een keer, het brood mag je onbeperkt pakken. Voor kleine en grote eters een geweldig concept.
Vonden we het lekker? Ja, erg lekker. Naast het feit dat het erg smakelijk is, is het er ook heerlijk toeven. Bij het Bakkerscafé kun je even op adem komen.

Puur brood Het Bakkerscafé Groningen Fotografie Romy van EsseveldHet Bakkerscafé Groningen Fotografie Romy van EsseveldMinestrone soep Het Bakkerscafé Groningen 2vriendinnen.nl

Café restaurant Goudkantoor
Het Goudkantoor is gevestigd aan het Waagplein in een prachtig pand. Het pand deed in vroeger tijden dienst als belastingkantoor. Stap binnen en laat je onthalen door het gastvrije personeel. Een goede menukaart met smakelijke gerechten. Alles wordt mooi opgediend en is erg goed van smaak en kwaliteit.

Pronk Stads- & Terrascafé
Pronk heeft een ommuurde binnentuin met gezellig terras, een tuincafé en een grand-café waar je heerlijk kunt lunchen en dineren of waar je gewoon even gezellig neer kunt ploffen. Het ligt centraal in Groningen aan de Vismarkt.

Shoppen

Naast de bekende winkels van Søstrene Grene, Sissy Boy en Rituals vind je in Groningen nog veel meer leuke zaken. Winkels die zich onderscheiden door hun concept en eigenheid. Wij hebben er een aantal, die ons opvielen tijdens onze trip, op een rijtje gezet:

Little Lovely Living
Een suikerzoete droom van pastelkleuren bij binnenkomst. Een walhalla voor iedereen die een baby- of kinderkamer gaat inrichten. Unieke ontwerpen en regelmatig nieuwe collecties bij Little Love Living.

Trek? Trakteer jezelf dan op een Lovely Treat en zak even onderuit in deze heerlijke winkel.

Little Lovely Living 2vriendinnen.nl

Cornica
Op zoek naar een bijzonder cadeau of iets moois voor aan de muur? Dan ben je bij Cornica aan het goede adres. Van kleine ornamenten tot grote beelden, van kaarten tot schilderijen, bij Cornica vind je het.

Pepernoten
De laatste drie maanden van het jaar hebben ze ook in Groningen een pop-up store van de pepernotengigant Van Delft. Waan je even in het pepernotenparadijs en proef naast de traditionele pepernoot ook de diverse andere smaken die er te krijgen zijn. Het is bijna zeker dat je niet met lege handen naar huis gaat.

Pepernoten Van Delft 2vriendinnen.nl

Boekhandel Van der Velde
Deze boekhandel heeft twee winkels in het hart van Groningen. Je vergeet hier snel de tijd en wordt misschien zelfs een beetje hebberig van het zien van zoveel boeken en aanverwante producten. Goed
gesorteerde secties. Elke genre heeft zijn plek gevonden bij Boekhandel Van der Velde. Kun je niet kiezen? Neem de tijd en drink er een kop koffie of thee met wat lekkers bij.

Conclusie: wat jammer dat Groningen niet naast de deur ligt, anders zouden we het zeker regelmatig bezoeken. Wat ons betreft voor herhaling vatbaar. Ze zeggen niet voor niets dat er niets boven Groningen gaat!

de Grijze Martinitoren Groningen 2vriendinnen.nl