Matcha thee. Ik had er tot afgelopen weekend nog nooit van gehoord, maar ik was onder de indruk van wat Mr & Mrs Tea erover vertelden.

Oorsprong

De oorsprong van matcha ligt in China. Japanse Zenboeddhisten namen de thee mee naar Japan; daarom wordt het veelal gezien als een Japanse thee.

Matcha Japanse poederthee

Matcha is een thee in poedervorm die, na het opgieten van heet of koud water, wordt geklopt. De thee wordt gezien als een superfood. Matcha bevat veel meer antioxidanten dan groene thee waardoor veel schadelijke stoffen geneutraliseerd worden. Daarnaast:

  • verhoogt matcha het concentratievermogen,
  • zorgt het voor een betere vetverbranding,
  • en zou het goed zijn voor de huid.

En nog meer veel meer goede eigenschappen worden aan deze thee toegedicht.

Drinken of eten

Je kunt matcha op verschillende manieren gebruiken: als thee, maar ook als ingrediënt van bijvoorbeeld een matcha-bite.

De thee wordt gezet door naar smaak 1 tot 3 scoops (lepeltjes) ervan in een kom te doen en dan naar smaak water toe te voegen. Dan klop je het water en de matcha met een bamboe matchaklopper. Daarna kun je de matcha drinken. Bekijk het onderstaande filmpje van Mr & Mrs Tea voor een goede instructie voor het bereiden van matcha thee. De thee kan ook met opgeklopte (soja)melk worden gecombineerd tot een matcha latte.

Tijdens de matcha-introductie liet Mrs Tea een schaal met matcha-bites rondgaan. Balletjes van onder andere dadels, kokos en matcha. Deze bites hadden een verfijnde smaak en zijn zeker een gezond alternatief voor diverse snackmomenten.

Naast deze toepassingen kun je matcha ook gebruiken voor koekjes, pannenkoeken en soep.

Kwaliteit

Matcha is verkrijgbaar in diverse kwaliteiten en de kwaliteit bepaalt de smaak. Matcha’s kun je kopen in de supermarkt, of bijvoorbeeld bij een drogist. Maar wil je matcha echt beleven, dan is matcha van goede kwaliteit het vertrekpunt. Deze herken je aan de mooie (blad)groene kleur.

Dutch Tea Festival met korting

Wil je meer weten over matcha en de mogelijkheden? Kijk dan eens op de website van Mr & Mrs Tea. Tijdens het Dutch Tea Festival op 28 mei aanstaande informeren ze je graag zelf over de mogelijkheden en kun je zelfs matcha slurpen.

Fotografie: RomyEProductions