Zondag 30 april maakte ik kennis met Jerry van Daalen, theesommelier. Jerry is eigenaar van Thee Op Maat en zoals de naam al doet vermoeden weet hij alles over thee.

Tijdens een TEAserevent voor het Dutch Tea Festival gaf Jerry een workshop waarin hij een en ander vertelde over smaak, smaakcombinaties en het zetten van thee. Wat mij als eerste opviel was zijn bevlogenheid waaruit zijn grote liefde voor thee sprak. Na een korte introductie stak hij van wal.

Theesommelier

De wijnsommelier kende ik wel, maar van de theevariant had ik nog nooit gehoord; wel logisch eigenlijk dat die ook bestaat. Er zijn zo veel soorten thee dat je soms, net als bij wijn, door de bomen het bos niet meer ziet. En hoe vervelend kan het dan zijn als jij net die verkeerde thee bestelt bij dat wat je op je bord hebt liggen. Dat hier de nodige kennis over thee onmisbaar voor is werd me al snel duidelijk.

Wat maakt thee zoals wij die kennen tot thee? Alle thee is afkomstig van de Camellia Sinensis (de theeplant). Het productieproces bepaalt uiteindelijk welke thee het wordt. De theesoorten kunnen we onderverdelen in: witte thee, gele thee, groene thee, zwarte thee, Oolong en Pu-Erh. Jouw persoonlijke smaak bepaalt uiteindelijk de thee die je graag drinkt. Groene thee is overigens één van de gezondste theesoorten.

Theezetten

Tijdens de workshop ging Jerry ook echt theezetten. Wat er toen gebeurde deed me denken aan een scheikundeles op school.

theezetten is wetenschap

Kokend water, thermometer, kookwekkers, zeefjes en ga zo maar door. Dat theezetten verder ging dan het in een glas hangen van een zakje thee was wel duidelijk. Theezetten is een kunst. Voor theezetten neem je tijd – ook voor het drinken – en het is een combinatie van jouw voorkeuren voor het ideale kopje thee. Het kopje thee getrokken van de duurste thee, door de beste theezetter, is nog niet jouw lekkerste kopje thee. Smaak is bepalend.

Smaak en smaakcombinaties

Aan de hand van een verhaal uit de praktijk – waar Jerry een thee voor de business class van een luchtvaartmaatschappij ontwikkelde – liet hij ons zien, ruiken en proeven wat smaak doet en wat bijvoorbeeld de toevoeging van vers fruit doet met je smaakbeleving. Kortom, ga experimenteren met thee en ontwikkel jouw eigen favoriete kopje thee.

Na het lezen van dit artikel benieuwd naar alles rondom thee? Jerry van Daalen zelf aan het werk zien? Kom dan naar het Dutch Tea Festival op zondag 28 mei in De Fabrique, Utrecht.

Bestel je tickets met korting via deze link.

 

Fotografie: RomyvEProductions