Ken je dat? Je ziet een leuke expositie en denkt: daar wil ik heen! Tegen de tijd dat je aan plannen denkt is de tentoonstelling al (bijna) voorbij. Nog net op tijd dacht ik eraan dat ik naar de expositie Dromen van bomen in het Gorcums museum wilde gaan; een expositie die eindigt op 15 september. Maar ik ben geweest!

Grote verscheidenheid

kunstwerk van metalen twijgjes
Henny van der Meer – Wandobject

Ik had echt eerder moeten gaan, om jullie te kunnen tippen. Wat een prachtige expositie.
Veel schilderijen, enkele wandkleden en staande of hangende objecten, een paar (digitale) films, allemaal dus met bomen als uitgangspunt. Hedendaagse kunst, maar ook een aantal oude werken. Ik werd geraakt door de verscheidenheid.

Knoestige, krachtige oude bomen naast tere twijgjes en knoppen. Structuren in zwart-wit of uitbundige expressieve kleuren. Heel boeiend om te zien welke elementen van bomen kunstenaars toepassen in hun werken. Waar de één woest schildert, groots, expressief, kiest de ander juist voor heel fijntjes. Er hing zelfs een borduurwerkje, zo fijn en kwetsbaar. Ongelooflijk wat mensen kunnen maken. En juist die verscheidenheid spreekt mij zo aan. Zoals het ook is in de natuur.

Wat mij ook opviel was de rust die de tentoonstelling uitstraalde, ondanks de levendige voorstellingen. Vergelijk het met een boswandeling, hoe die zowel rustgevend is als je fantasie kan prikkelen. De titel van de expositie is zeker goed gekozen.

 

Kunst kopen?

Ik zag een prijslijst liggen waarop veel kunstwerken vermeld stonden.  Goed om op deze manier het werk van kunstenaars te promoten. Ik heb niets gekocht, maar door al het moois dat ik zag kreeg ik er wel zin in. Overigens zit er ook een artotheek in het museum. Lenen (van andere werken) is ook een optie.

Schilderij van kale stammen met zonlicht
Gertjan Scholte-Albers – Negative sunshine
schilderij met takken onder water
Anutosh – Do as thou wilt

En verder…

De mensen van het museum zijn erg vriendelijk. Doordat er een lift in het museum zit zijn alle ruimten goed toegankelijk.  Kom je op een etage, dan moet je vervolgens wel zelf nog een deur opendoen wanneer je uit de lift bent gekomen; dat is minder handig.

Het museum is eenvoudig te vinden, want het zit in het oude stadhuis, in het historische centrum van Gorinchem.  Vanaf het station loop je er in 10 minuten heen. Tip: er ligt een stadswal rond het centrum, leuk voor een wandeling. Gorinchem ligt tussen de grote rivieren in. Er zijn veel mogelijkheden om bij het water te zitten of om te gaan varen. Je kunt bijvoorbeeld met de boot naar Slot Loevestein.

Voor mij was het echt een ontdekking: het Gorcums Museum, daar ga ik nog eens vaker heen!

 

 

wandkleed met berkenbomen in het water
Mariëlle van den Bergh – Berkenbosje