Heb jij ook zo’n recept waar je huisgenoten niet genoeg van kunnen krijgen?
Het recept dat ik met jullie ga delen is een absolute topper in onze familie. Ooit maakte mijn moeder de saus op basis van een recept uit de Allerhande. Ieder jaar met kerst was de vraag: ‘Mag ‘ie weer?’ Want ja, voor de afwisseling moesten we toch ook weleens iets anders kiezen bij het kerstdiner.

In plaats van room kies ik voor Blue Band finesse. Je hoeft je niet heel precies aan het recept te houden, de saus is ideaal als basis om op te variëren. Heerlijk zowel met aardappeltjes, rijst als pasta. Serveer er zalmfilet of varkenshaas bij, en je dinertje kan niet meer stuk.

Ingrediënten
vloeibare margarine
1 ui, fijngesneden
150 gram champignons, in plakjes
2 dl droge witte wijn
½ -1 bouillonblokje, bijvoorbeeld bospaddenstoelen
1 flesje Blue Band finesse kookroom
25 gr bloem
peper, knoflook, kruiden naar smaak

Gebruik een (braad)pan met deksel.

Fruit de ui in vloeibare margarine. Voeg de champignons, (knoflook,) wijn en het bouillonblokje toe. Doe het deksel op de pan en laat alles 10 minuten zachtjes pruttelen.

Doe de bloem in een schaaltje en roer er wat van de kookroom doorheen zodat het een glad papje wordt; je kunt er ook een beetje melk bij doen. Giet de rest van de Blue Band finesse in de pan en roer even door. Voeg vervolgens het roompapje toe. Goed roeren en doorverwarmen. Proef de saus en breng ‘m op smaak zoals jij wilt met wat peper en/of andere kruiden.

Tip: serveer je de saus bij varkenshaas? Braad dan eerst de varkenshaasjes, haal ze uit de pan en houd ze warm in aluminiumfolie. Fruit de ui in het braadvet van de varkenshaasjes en maak de saus verder zoals hierboven beschreven staat.