“Is dat niet warm, zo in de zomer?” Een leuke variatie, deze vraag. Weer eens wat anders dan: “Is dat niet koud,’s winters in je badjas buiten lopen?” In de Week van de Hitte ging ik, een van de 2 vriendinnen, met mijn dochter een dag naar Thermen Soesterberg. Een dag samen ultiem ontspannen, vlak voordat we allebei aan onze eigen vakanties zouden beginnen.

Ja, voor mij is zo’n dag vol water, warmte en rust een ideale manier om bij te tanken. We maken deze keer gebruik van de zomeraanbieding van Sauna en Thermen Soesterberg: entree + slippers + lunchbuffet. Dat we op een dinsdag gingen is niet toevallig; dat is namelijk de badkledingdag. Wij voelen ons daar meer bij op ons gemak. Goed om te weten: in een saunacomplex zijn geen privé-kleedhokjes. De bezoekers zijn voor 90% vrouwen.

Behalve sauna’s, zwemmen en rusten biedt een wellnessoord nog allerlei behandelingen en massages aan. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Een dagje wellness, nog nooit gedaan?

Misschien ben jij iemand die aanhikt tegen saunabezoek. Want ja, dat is toch wel heel erg warm en benauwd? Een beetje zitten zweten voor je lol, dat kan toch niet fijn zijn? En wat doe je zo’n hele dag?

Dat dacht ik ook toen ik het voor de eerste keer ging doen. Maar ik was al snel om. De hele dag bestaat uit douchen, warm worden in een sauna (10-15 minuten), bijkomen, afkoelen, en rust nemen. Een beetje zwemmen, luieren in een lekkere stoel. Zelfs als bezige bij kan ik hier alles even vergeten. En je leert jezelf nog eens kennen: normaal gesproken houd ik helemaal niet van koud water, maar na een bezoek aan de sauna geniet ik enorm van een ijskoud dompelbad. Niet aarzelen, maar gewoon doen, heerlijk! En dan de luxe, rustgevende omgeving waar je de hele dag in vertoeft … Ik kan het je alleen maar aanbevelen. En ik heb goeie tips voor je.

Tips voor een bezoek aan de sauna

Ga je voor het eerst zo’n wellnessdagje doen, lees dan eerst iets over de saunagang, of deze tips voor een eerste rondje sauna. Het valt me op dat ik mensen zie die van de ene sauna de andere in hoppen. Dit is niet verstandig. Je belast je bloedsomloop enorm, en dat kan leiden tot oververhitting (en hoofdpijn!). Wanneer je je ongeveer houdt aan de adviezen is een dag sauna juist heel gezond en ontspannend. Zorg dus altijd voor een goede opbouw en afwisseling. Je lijf wordt hard aan het werk gezet tijdens de hitte, dus daarna is het tijd voor afkoeling en rust.

Wat heb je nodig?

  • Waterflesje: Wat je in ieder geval mee moet nemen is een waterflesje. Tussendoor water drinken is belangrijk, je verliest heel wat vocht op zo’n dag.
  • Badjas, handdoeken en slippers:  Je kunt ervoor kiezen deze te huren bij het saunacomplex, of alles zelf meenemen.

slippers van Thermen SoesterbergBadjas

Mijn tip: ik neem altijd een fleece badjas mee omdat die niet zo zwaar wordt van het vocht. Een katoenen badjas houdt het water vast, en dat ga je merken.

Handdoeken

Je hebt 2 à 3 handdoeken nodig: in ieder geval een om op te zitten in de sauna’s (een grote, zodat je je voeten er ook op kunt zetten), daarnaast een handdoek om je tussendoor af te drogen, en een handdoek om je af te drogen voor je naar huis gaat. Neem een nylon of plastic tasje mee om je afdrooghanddoek en je waterflesje in te doen. Mocht je geen tasje bij je hebben, dan kun je er vaak wel een plastic zak lenen in het resort.

Slippers

Uit hygiënisch oogpunt is het dragen van slippers verplicht. Maak niet de fout dat je de slippers meeneemt een sauna in, maar doe ze uit voor je naar binnen gaat.

Eten & drinken

In een saunacomplex mag je geen meegenomen etenswaren nuttigen. De consumpties zijn stevig aan de prijs, dan weet je dat vast. Maar ach, het hoort erbij op je verwendag. Het arrangement met lunchbuffet is ons prima bevallen. Je betaalt alleen je drankje nog apart. In het andere restaurant kun je zowel binnen als buiten (’s zomers tenminste) ook à la carte bestellen.

Betalen doe je met de chip in je polsbandje; als je naar huis gaat reken je je bestellingen van de hele dag af. Je portemonnee kun je dus in je kluisje laten liggen.

Toch maar eens een sauna proberen?

Wil je een dagje sauna gaan doen, kies dan eerst waar je heen wilt gaan, dit is afhankelijk van wat je zoekt. Kleine sauna’s zijn minder druk, en hebben meestal geen badkledingdag. Grote saunacomplexen hebben wel zo’n dag; nadeel is dat het dus soms wel druk kan zijn. Mijn favoriete adressen zijn het Elysium in Bleiswijk en Thermen Soesterberg.  Op hun websites vind je altijd mooie aanbiedingen. Waar je ook heen gaat, zo’n dag zonder mobieltjes, een dag zwemmen en ontspannen zonder springers en schreeuwers om je heen, doet je vast goed.

Een dag sauna&thermen is echt een eendaagse topvakantie!