Een droge dag, half november. En zin om even een middagje weg te gaan. Wij kozen voor Gouda.

Reizen deden we…

… Per trein. Vanaf het station loop je zo de binnenstad van Gouda in. Omdat de intercity’s op de lijn Rotterdam/Den Haag-Utrecht ook in Gouda stoppen hoef je nooit lang op een trein naar of van Gouda te wachten.

Lunchen deden we…

… Bij het Hofje van Jongkind. Een gezellige zaak met achterin een overdekt plaatsje. Ik koos voor een herfstige salade met pompoen, walnoot en appel. Heerlijk!

salade met pompoen, walnoot en appel

Verleid werden we…

chocoladebrokken met noten

… Bij Olala, een chocolaterie. Alleen die geur al! We ontdekten dat je er niet alleen heerlijke dingen kunt kopen, maar dat je er ook (bijvoorbeeld met een groep collega’s) een workshop ‘bonbons maken’ kunt volgen.

De zaak is aangesloten bij een keten van ambachtelijke chocolaterieën. En de ondernemer in Gouda is zo enthousiast, als je niet uitkijkt ga je met veel te veel lekkers de deur uit. Maar we hielden ons in!

Wandelen deden we…

… Een beetje aan de hand van een route voor een stadswandeling die ik vooraf gevonden had. Zo konden we in beperkte tijd toch door mooie straatjes rond lopen. We hebben ons wel beperkt tot de binnenstad.

Verrast werden we…

… Door het knusse Hofje van Cinq. Verstopt achter een poortgebouw (waarin de bewoners van het hofje hun fietsen stallen) ontdekten we dit sfeervolle pleintje aan de rand van de binnenstad. Wat een rust!

logo tweedehandskledingwinkels Appel en ei

Beeld: appelenei.nl

Iets kopen deden we…

… Bij Appel en ei. Nooit eerder zagen we een tweedehandswinkel die zo mooi, licht en ruim is opgezet. Dan moet je toch wel even neuzen, bij kleding die zo uitnodigend op kleur hangt? Overigens zijn er dus diverse Appel-en-ei-winkels in Nederland (en dát wisten wij dat nog niet).

Gouda raden we aan…

… Omdat de binnenstad barst van de kleine, ambachtelijke winkeltjes: een slager, bakker, een ouderwetse herenkapper, boekhandels en diverse boetiekjes. En omdat het heerlijk ronddwalen is door de oude straten en langs de kades. Hier komen we graag terug!

tafels en stoelen in restaurant Hofje van Jongkind

beeld: hofjevanjongkind.nl