Het is weer koek-en-zopietijd. Na het schaatsen (want wat was het lekker dit weekend!) of zomaar, op een grijze dag, een warm drankje doet het altijd goed.

Op zoek naar een origineel drankje bladerde ik door mijn favoriete kookboek, het ‘Margriet kookboek’ van eind jaren ‘50. Dit boek is al 45 jaar mijn favoriet; niet allereerst om de recepten, maar vooral om de plaatjes. Als kind vond ik het al heerlijk om het door te kijken. Wat ben ik blij dat ik m’n eigen exemplaar bemachtigd heb, jaren geleden op het Waterlooplein. En zo konden ook mijn kinderen genieten van dansende groenten en een musicerende kok.

Vandaag dus een ouderwets drankje, dat eigenlijk wel weer modern is: de combinatie gember-sinaasappel zie ik tenminste vaak voorbijkomen.

Gember-sinaasappelmelk
1 ltr. melk
geborstelde schil van een ½ sinaasappel (zonder witte vezels)
1 dl gembersiroop
2 afgestreken eetl. suiker
(1 eetl. maïzena)

Breng de melk, met de sinaasappelschil erin, heel langzaam aan de kook.
Verwijder de schil zodra de melk gaat koken.
Voeg, van het vuur, de suiker en de gembersiroop al roerend toe.
Wanneer je wilt kun je de melk binden met maïzena; roer hier dan eerst met een klein beetje melk een papje van.

Tijd om het eens zelf uit te proberen…