The Work-Shop, een nieuw concept

atelier-winkel-workshopruimte

Een winkel-atelier-workshopruimte in Houten, daar willen wij meer van weten! Hoog tijd voor een bezoekje aan the Work-Shop, het unieke concept van Marja Macville.

Wat meteen opvalt wanneer je voor de zaak staat is het licht. Door de glazen puien komt het daglicht vrij naar binnen. Dit zorgt voor een uitnodigende sfeer. Je ziet precies wat er binnen zoal staat, en in de etalage zie je allerlei vrolijke, creatieve producten. Het maakt ons nieuwsgierig. Wat kun je hier verwachten? We laten Marja aan het woord:

“The Work-Shop is een combinatie van een winkel, een atelier en een workshopruimte. Je kunt er leuke dingen komen kopen. Kenmerkend is dat veel producten te maken hebben met design en ambachtelijk hergebruik, upcycling.  De producten die je bij the Work-Shop kunt kopen zijn ook uithangbord voor de workshops die je hier kunt volgen.”

Daarnaast verkoopt Marja bijvoorbeeld oud serviesgoed dat zij subtiel verrijkt heeft met decoraties van eigen aquarellen.

Binnenlopen of workshop op afspraak

Het prettige aan the Work-Shop is dat je op je eigen manier bezig kunt: van zonder afspraak een uurtje aan de slag gaan tot een feestelijk arrangement. Je hoeft geen natuurtalent te zijn. Het gaat om het proces, het plezier van creatief bezig zijn. Investeren in jezelf en verrast worden door wat er uit je vingers komt. En dat kan op allerlei manieren:

Binnenlopen: je kunt gewoon binnen komen lopen, aanschuiven en gebruikmaken van materialen en gereedschap. Dit kost je maar € 2,50 per uur, en dan krijg je ook nog koffie en/of thee. Wil je begeleiding krijgen, even op weg geholpen worden, dat kan ook. Je betaalt dan iets meer. Weet je nog niet precies wat je wilt gaan doen? Er staan genoeg boeken in de kast om ideeën op te doen, en er ligt een inspiratiemap.

Inloopworkshops: deze workshops kondigt Marja aan via de etalage, de website en Facebook.

Ook voor deze workshops hoef je je niet op te geven; je betaalt alleen voor de tijd dat je aanwezig bent.

Workshops: bijna elke week is er wel een workshop waar je je voor kunt opgeven. Ook zijn er speciale workshops voor kinderen.

Arrangementen: met een groep vriendinnen, zussen of collega’s een middag creatief aan de slag gaan. Samen aan een grote tafel bezig zijn. Marja zorgt voor koffie en thee met allerlei lekkers erbij. Echt een verwenmiddag om cadeau te doen!

Omdat de ruimte zo groot is kan aan de ene tafel een groep bezig zijn, terwijl aan een andere tafel iemand individueel bezig is.

Professioneel

Opvallend aan the Work-Shop is de professionaliteit. Alle docenten die een workshop verzorgen zijn professionals: ontwerpers of kunstenaars die al jaren in het vak zitten, maar ook mensen die net afgestudeerd zijn aan de kunstacademie. Allemaal met expertise op een bepaald vlak; ze hebben zich gespecialiseerd in een bepaald materiaal en delen die kennis en vaardigheden graag met anderen die creatief bezig willen zijn.

Waar komt het idee voor the Work-Shop vandaan?

Marja is een geboren creatieveling die zelf gek is op workshops. Ze heeft twee verschillende opleidingen aan de kunstacademie gedaan. Zelf heeft Marja ruim 25 jaar ervaring als binnenhuisarchitect met een eigen onderneming. Toen kwam de crisis. Ook persoonlijk maakte ze een moeilijke tijd door. Een vriendin zette haar op het spoor van serviesgoed decoreren. Dat gaf ontspanning, lekker met je handen bezig zijn en die producten verkopen. Ook nam Marja een coach in de arm, met als resultaat dat ze plannen ging schrijven: wat wil ik, wat kan ik, waar word ik blij van, wie is mijn ideale klant? Gemotiveerd en met frisse moed besloot ze meer leven in haar vak te brengen. Maar welk vak? Verder als binnenhuisarchitect? Er bleek weinig vraag naar.

Een van de verkooppunten voor serviesgoed dat zij gedecoreerd had was pop-upstore van de Krachtfabriek in Houten. Maar het ging kriebelen. Marja kreeg zin in een eigen, lichte ruimte waar je contact met de straat hebt. En toen viel haar oog op dit pand, dat net leeg gekomen was. Stel je eens voor…

A dream came true

Terwijl Marja met haar neus tegen het glas van dit pand stond kwam er een beeld naar boven uit haar herinnering. Ooit, aan het begin van haar carrière had ze met een klant die coach was, zitten praten over haar droombeeld voor later. Wat zou ze nou echt willen op termijn?

Een grote, lichte ruimte met veel groen. Contact met de straat. Een ruimte waar allerlei mensen gewoon in- en uitlopen. Mensen die dan even een gezellig kopje koffie komen drinken of iets lenen zoals materiaal, of boeken op interieurgebied. Een huiselijke ruimte waar zij met een team aan het werk zou zijn.

Dat ga ik doen! Workshops geven. Verkopen. Iets doen met hergebruik. En vooral:

“Het plezier delen met anderen van hoe fijn het is om met je handen bezig te zijn.”

Tegenwoordig, zegt Marja, doen we zoveel digitaal, ook ontwerpen. Maar met je handen werken, dat geeft pas echt voldoening. En het is bovendien heel ontspannend, haast meditatief. Dat gun je iedereen.

De start

Maar dan, hoe krijgt ze de partijen zo ver dat zij in dit pand mag? Door via allerlei lijntjes informatie te verzamelen en de stoute schoenen aan te trekken. Haar vage dromen te vertalen naar concrete plannen op papier. Om een lang verhaal kort te maken: het is gelukt!

En dan ben je gestart. De mooie blikvanger op de hoek van het winkelgebied is een feit. Mensen moeten  je wel ontdekken en komen. Dat blijft spannend. Gaat het lukken om voldoende omzet te draaien zodat dit concept levensvatbaar blijkt?

Marja’s ideale klant

Marja omschrijft de ideale klant zelf als:

“Mensen die ervoor openstaan iets nieuws te leren en die daar wat voor over hebben. Het gaat niet per se om het resultaat, om het behalen of hebben van een bepaald niveau. Je werkt aan je welbevinden. Een paar uurtjes wat doen is gewoon zo lekker, en vaak kun je jezelf verrassen met wat je uit je vingers krijgt.”

Ben je eenmaal met iets begonnen, dan wil je dat natuurlijk ook afmaken. Gelukkig is er genoeg ruimte in the Work-Shop. Marja bewaart je project voor een volgende keer. Heb je tijd, dan loop je binnen en ga je lekker verder.

Er ontstaan spontaan gesprekjes: waar ben jij mee bezig? Hé, met dat materiaal heb ik nog nooit gewerkt, is dat moeilijk? Juist dat sociale aspect spreekt Marja aan. Het is leuk om te zien dat mensen die genieten van creatief bezig zijn op deze manier contact met elkaar krijgen. Maar ook als je liever in alle rust alleen aan het werk wilt ben je hier op je plek.

Netwerk en inspiratie

Nog steeds bezoekt Marja graag creatieve markten. Zo doet ze inspiratie op en breidt ze haar netwerk uit. “Hé, wat een leuk product verkoop jij. Geef je ook workshops daarover?”

En zo komt er binnenkort iemand een workshop hoeden maken geven, zijn er workshops over vilt, tassen maken of poppetjes haken. Werkelijk van alles is mogelijk. Kort geleden kreeg Marja van iemand een etspers cadeau. Wie weet welke leuke workshop daar nog uit voortkomt.

Tips voor startende ondernemers

Welke tips geeft Marja aan mensen die gaan starten als ondernemer?

Wees een doorzetter.

Doe iets wat je na aan het hart ligt; je enthousiasme en passie zijn je drijfveer. Zorg dat je die blijft voeden.

Praat vanaf het beginstadium al met ondernemers die ervaren zijn. Ondernemen is echt iets totaal anders dan in dienst zijn. Ga naar bijeenkomsten van ondernemersnetwerken, vertel je plannen en leer van anderen. Ondernemen doe je uiteindelijk alleen, maar steun van anderen is waardevol en inspirerend.

Houd van jezelf en gun jezelf iets. Dan kun je ook de goede keuzes maken en komt het wel goed met je.

Als Marja nu droomt over de toekomst, denkt ze aan iemand in dienst nemen die de winkel-workshopruimte bemant terwijl zij zelf naar een workshop of creatieve markt gaat. En wie weet, op termijn, ook arrangementen in company?

Zit het goed, dan werkt alles mee

Om the Work-Shop te starten had Marja niet alleen het pand nodig, maar ook materialen. Nu ze echt begonnen is en er vaker over vertelt, komt er ook steeds meer naar haar toe. Het is fijn om te merken dat andere mensen dit initiatief zo leuk vinden dat ze er spontaan aan bijdragen; met restjes van allerlei materialen, ja zelfs met geld. Voor Marja is dit een bevestiging: als alles zo meewerkt, dan zit het goed.

The Work-Shop, ga erheen

Onze tip: ga erheen, schrijf je in voor een workshop, boek zo’n feestelijk arrangement. Gun jezelf het plezier van creatief bezig zijn.  Of koop een origineel cadeau. Midden in Nederland, met gratis parkeergelegenheid voor de deur, heeft deze winkel-atelier-workshopruimte veel te bieden, niet alleen aan Houten.

Marja Macville van The Work-Shop in Houten

Kortom, the Work-Shop, een creatief en origineel initiatief van Marja Macville, is de moeite waard om landelijk opgepikt worden!

  • Spoorhaag 101 – 3995 ED Houten
  • 06 1555 4745
  • www.the-work-shop.nl

Ook te vinden op Facebook