FRUITS DE MER: EEN ECHTE HOLLANDSE LEKKERNIJ

Fruits de Mer stijgen razendsnel in populariteit, maar hoeveel mensen weten er nu eigenlijk dat deze lekkernijen uit onze eigen Noordzee komen? We kennen de prachtige etagères op de pittoreske Franse terrasjes, vol met Noordzeekrab, mesheften en langoustines. Laat de Franse naam ‘fruits de mer’ je niet in verwarring brengen, want deze worden allemaal voor onze eigen deur gevangen.

In de maand juli zet het Nederlands Visbureau deze fruits de mer letterlijk op de kaart als ‘vis’ van de maand. Voor deze ‘Vis van de Maand’ brengt het bureau elk jaar een kalender uit, op deze kalender speciaal aandacht voor producten uit onze eigen Noordzee. De kalender houdt rekening met de aanvoer, verkrijgbaarheid en kwaliteit van de vis uit onze eigen Noordzee. Dus nee, je gaat niet naar de winkel om iets te halen dat (bijna) niet te koop is in die maand.

Dat de Hollandse garnaal voor onze kust wordt gevangen, is algemeen bekend. Maar onze Noordzee zit ook vol met schaal- en schelpdieren zoals kreeften, krabben, en mosselen.

Afbeelding plateau Fruits de Mer
Etagère Fruits de Mer zoals we hem kennen van de Franse terrasjes

Uit onze eigen Noordzee

Een plateau fruits de mer – dit is de Franse benaming voor een plaat met zeevruchten – is een schaal van rauwe en gekookte schaal- en schelpdieren die koud worden geserveerd. Deze zeevruchten zijn op zichzelf al smaakvol en worden slechts met bescheiden aanvullingen, zoals een dipsaus of citroen, op een bed van ijs of zeewier opgediend. Eén van de sterren van de Noordzee is het mesheft, beter bekend als scheermessen. Deze schelpen worden veel aangetroffen op de Nederlandse stranden.

 

Voor de een blijft het bij de schelp, een leuk souvenir na een strandwandeling, voor de ander gaat het om de inhoud, een echte traktatie. Prachtig ziet het er in beide gevallen in ieder geval uit.

Nieuwsgierig naar wat er allemaal mogelijk is met vis en fruits de mer? Neem dan eens een kijkje op de website visrecepten.nl.

bron: Nederlands Visbureau