Een echt klompenpad

Een week voordat het Klompenpad Leidsche Hoeven officieel werd geopend besloten wij het pad al te verkennen.

We vertrokken vanaf ‘Natuurbeleving Leidsche Hoeven’, een ontzettend leuke plek, zowel om te starten als om de tocht af te sluiten. De Leidsche Hoeven heeft een gezellig terras dat uitkijkt op de speelweide en de moestuin. Ook is er een kleine winkel met streekproducten. Daarnaast is er de mogelijkheid om lekkere producten uit de bakkerij te bestellen. De Leidsche Hoeven heeft ook een maatschappelijke functie: zij bieden mensen met een beperking een zinvolle dagbesteding. Zij zijn onder andere werkzaam in de kleine bakkerij en in de bediening.

Voordat duidelijk werd waar we konden starten, moesten we even zoeken naar het eerste opstapje; het lag verscholen achter een houten huisje in de speelweide. We zijn in eerste instantie afgegaan op de aanwijzingen van de vrijwilligers. Dat ging een poosje goed, maar afgeleid door al het moois misten we een bruggetje en dwaalden we af richting een ander klompenpad. Meerdere varianten van het door ons gekozen klompenpad zorgen ook voor wat verwarring. Wij gingen voor de  route van 9 km.

Gelukkig hadden we een wandel-gps mee en hadden we de route voor de zekerheid gedownload van de website RouteYou. Hierdoor konden we omdraaien, de juiste route oppakken en erop blijven.

Opstapje onderweg op een klompenpad

Prachtige weides, bospaadjes en paden langs water wisselden elkaar af en maakten het een leuk route om te lopen. Mooie plekjes om even stil te staan en je te verbazen. Een aantal velden, in het begin, zijn recent zijn aangelegd met als doel de bestaande natuur te versterken. Als deze gebieden straks begroeid en bewoond zijn vormen ze een aanwinst voor de omgeving.

Struinend door Mariënwaerdt ervaar je de rust en stilte door het gekwetter van de vogels.

Mocht je deze route gaan lopen, houd er dan rekening mee dat de eerste echte stop pas rond de 7 kilometer ligt. Wil je daar wat gaan drinken in de theetuin van De Hoenderick, dan moet je even de route verlaten.

Terug op de route passeer je op een gegeven moment een spoor met een hek. Je mag over het spoor door het hek te openen. Sluit het wel goed af als je het spoor weer verlaat. Het laatste stuk voert je langs een sloot/kanaal. In de verte wapperen de vlaggen van het vertrekpunt je al tegemoet.

Deze route is echt een aanrader omdat het gebied echt afwisselend is en je bijna niet over de openbare weg loopt. Dit maakt het best een pittige wandeling. Ga je met kinderen, dan is een kortere wandeling aan te raden.

Het routeboekje is te koop bij de Leidsche Hoeven en via de website van Klompenpaden. Wij maakten voor de lange tocht gebruik van gps en downloadden deze route, zoals je al las, van de website van RouteYou.

Wandel ze!